Skener je uređaj koji snima slike fotografija, postera, stranica časopisa i sličnih izvora za računalno uređivanje i prikaz. Skeneri rade tako da sliku na dokumentu pretvaraju u digitalne informacije koje se mogu pohraniti na računalu. 

 

Kako funkcionira skener? Koje tehnologije se koriste?

Skener radi usmjeravanjem izvora svijetlosti na dokument i hvatanjem reflektirane svjetlosti na foto osjetljivi element. Tehnologija se može podijeliti na dvije vrste: CCD i CIS

CCD – Charge-Coupled Device
CCD modeli uključuju visokoprezicnu optiku i CCD linijske senzore visoke gustoće koji osvjetljavaju dokument izvorom svjetlosti kao što je bijela LED dioda za isporuku oštrih slika visoke razlučivosti.
CIS – Senzor kontaktne slike
CIS skeneri su tanki, energetski učinkoviti modeli koji koriste RGB LED u tri boje kao izvor svjetla i čitaju dokumente pomoću CIS (Contact Image Sensor) iste širine kao i originali dokumenata.

 

Postoji više različitih tipova skenera koji su dostupni na tržištu

Flatbed/ravni skener

Skener s uvlačenjem listova (ili ADF).

Skener s plošnim uvlačenjem listova

Ova vrsta skenera obično se koristi za snimanje pojedinačnih stranica, fotografija ili stranica s uvezanih medija, kao što su knjige i časopisi. Neki ravni skeneri također mogu skenirati film od 35 mm.

Ova vrsta skenera ima automatski ulagač dokumenata (ADF) za umetanje više dokumenata. Skener može u jednoj operaciji skenirati veći broj dokumenata, te s visokom brzinom i preciznošću poslati skenirane dokumente u sustave za upravljanje dokumentima.

Ova vrsta skenera ima i automatski ulagač dokumenata i plošnu platformu za rukovanje zaista širokim rasponom vrsta dokumenata, od serija dokumenata do uvezanih medija, kao što su knjige i časopisi.

 

Rezolucija

Rezolucija definira razinu detalja slike i mjeri se u točkama po inču (dpi). Korištenje veće razlučivosti rezultira većom razinom detalja, ali i većim veličinama datoteka, a to može usporiti brzinu skeniranja i utjecati na produktivnost.

Za skeniranje poslovnih dokumenata, standard je bio koristiti postavku razlučivosti od 200 dpi, jer to proizvodi dovoljno čitljivu kvalitetu slike, a također zadržava malu veličinu datoteke. Međutim, veća razlučivost od oko 240-300 dpi često je potrebna kada se koristi OCR ili obrada crtičnog koda za bolju točnost prepoznavanja podataka.

 

 Kompresija

Još jedan aspekt koji utječe na kvalitetu slike i veličinu datoteke je kompresija.

Sažimanje slikovnih datoteka još je jedan način smanjenja veličine datoteka radi uštede prostora za pohranu i ubrzanja prijenosa i dohvaćanja s web-mjesta za pohranu u oblaku. Međutim, ne dobivate nešto za ništa, a što veću kompresiju koristite, to bi kvaliteta slike mogla biti niža.

 

Veličina datoteke postaje ključni čimbenik jer sve više organizacija implementira sustave za upravljanje dokumentima temeljene na oblaku. Često je to zbog troškova povezanih s prostorom za pohranu datoteka, ali veličina datoteke također može utjecati na brzine prijenosa između povezanih uređaja, uključujući pametne mobilne uređaje, na mrežama.

 

Formati datoteka

Postoje mnogi formati datoteka koji se mogu koristiti za pohranu vaših skeniranih slika. Ovo su najčešći formati.

TIFF - Format datoteke označene slike - Ovo je, i bio je, najčešći format datoteke za arhiviranje skeniranih slika i općenito je prilagođeni format unutar svih naslijeđenih sustava za upravljanje dokumentima. Veličina datoteke A4 B&W TIFF slike obično je oko 40K.

PDF - Portable Document Format - Ovaj format postaje sve rašireniji kao format datoteke koji se koristi u aplikacijama za snimanje dokumenata jer ga podržavaju mnoge softverske aplikacije. Adobe Reader koji je lako dostupan kao besplatna aplikacija još je jedan veliki faktor.

PDF format također ima opsežnije značajke uređivanja, komentiranja i suradnje, što ga sve čini popularnijim u poslovnom tijeku rada i aplikacijama za distribuciju dijeljenja datoteka.

PDF/A - Ovo je specijalizirani oblik PDF-a koji se bavi potrebom za elektroničkim arhiviranjem dokumenata na način koji osigurava očuvanje njihovog sadržaja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, te dodatno osigurava da se mogu dohvatiti i prikazati s dosljednim i predvidljivim rezultatima u budućnost. Ova potreba postoji u sve većem broju međunarodnih državnih i industrijskih segmenata, uključujući pravne sustave, knjižnice, novine i regulirane industrije.

JPG ili JPEG - Vjerojatno najpoznatiji slikovni format, vrlo je popularan zbog svoje sposobnosti učinkovitog sažimanja slikovnih podataka što rezultira manjim veličinama datoteka. Međutim, kompresija podataka može dovesti do gubitka kvalitete. Ovaj se format općenito koristi za skeniranje fotografija.

   

  

 

Skenirani dokument općenito se pretvara u jednu od tri vrste datoteka ili dubine boje, ovisno o podacima i potrebi da se smanji veličina datoteke. Na većini skenera odabir vrste datoteke može se postaviti da bude automatski.
A4,, 200dpi, TIFF
42 kb


A4, 200dpi, TIFF
829 kb
A4, 200dpi, TIFF
2,023 kb
Crno-bijelo - također poznato kao bi-tonalno, ovo je najčešće korišteni format za poslovne aplikacije skeniranja. Poslovni dokumenti općenito sadrže tekstualne informacije, a upotreba samo dvije boje za pohranu slike smanjuje veličinu datoteke. Skener analizira dokument kako bi odredio odgovarajuća crno-bijela područja piksela na stranicama i ispisuje rezultirajuću slikovnu datoteku. Sive nijanse - koristi 256 nijansi sive od crne do bijele za pohranjivanje informacija i prikladno je za dokumente koji sadrže tekst i crno-bijele slike. Veličina datoteke je smanjena zato što ne sadrži informacije o boji. Boja - Ovaj način se koristi kada dokument sadrži slike u boji i/ili tekst, a informacije o boji treba zadržati. Imajte na umu da veličine datoteka slika u boji mogu biti višestruko veće nego za druge vrste datoteka.

 

 Dodatne mogućnosti skenera

 

Jednostrano i obostrano skeniranje

Simplex - ovo je mjesto gdje se samo jedna strana dokumenta snima u jednom prolazu. Jasno, ako trebate snimiti obje strane dokumenta, trebali biste ga okrenuti i ponovno skenirati.
Duplex - ovdje se obje strane dokumenta mogu snimiti u jednom prolazu. Očito je da je to puno brže pri obradi dvostranih dokumenata, makar samo zato što ih je potrebno umetnuti u skener samo jednom.

Svi Canonovi imageFORMULA skeneri podržavaju duplex (obostrano skeniranje)

 

Preskakanje praznih stranica


Canonovi obostrani skeneri uključuju značajku pod nazivom Skip Blank Page (preskoči praznu stranicu) gdje se prazne strane dokumenata automatski brišu u hodu.

 

 Vrste skenera

Mobilni skeneri

Canonovi mobilni skeneri iznimno su kompaktni i lagani te pomažu prodajnim rukovoditeljima u snimanju dokumenata dok su na putu. Opremljeni automatskim ulagačima dokumenata, njihova mogućnost dvostranog skeniranja omogućuje prodajnim radnicima da brzo skeniraju serije dokumenata od više stranica za daljnju obradu.

Stolni skeneri

Canon ima širok raspon stolnih skenera za radne skupine koji nude kompaktne dimenzije, pouzdano ulaganje, vrhunsku kvalitetu slike i brzo produktivno skeniranje.
Stolni skeneri uglavnom se postavljaju kako bi zadovoljili potrebe za snimanjem dokumenata odjela korporativnih ureda i također decentraliziranih podružnica za ad-hoc skeniranje i za zadatke kritične za poslovanje. Tipične vršne količine po danu ne prelaze 2000 skeniranja.
Ovi skeneri dolaze prepuni značajki poboljšanja slike za dosljedno dobre rezultate slike i snažnog paketa softvera za podršku različitim zadacima vezanim uz dokumente u uredu.

Mrežni skeneri

Mrežni skeneri Canon ScanFront privlače različite kupce koji zahtijevaju jednostavno, brzo i sigurno snimanje dokumenata za pojednostavljenje poslovnih procesa rada i povećanje uredske produktivnosti.Mrežni skeneri poboljšavaju pristupačnost za korisnike u poslovnim uredima, poslovnicama i korporativnim odjelima, što dovodi do poboljšanja komunikacije, sigurnosne kontrole i ukupne produktivnosti – ne zaboravljajući velike uštede IT troškova koje nude tvrtkama.


Spajaju se izravno na mrežu, tako da ne zahtijevaju dodatni računalni hardver ili softver, a imaju integrirani zaslon u boji osjetljiv na dodir za jednostavno rukovanje. Sigurni i jednostavni za korištenje, olakšavaju korisnicima dijeljenje informacija preko mreža tvrtke i šire, dok alati za daljinsko upravljanje omogućuju jednostavnu integraciju i brzu implementaciju – tako da korisnici mogu brzo iskoristiti veću produktivnost i niže troškove.

Proizvodni skeneri

Canonovi proizvodni skeneri dizajnirani su za okruženja s velikim brojem papira u kojima količina skeniranja može doseći i do 60.000 skeniranja dnevno, a kupcima je potrebna produktivna izvedba visoke kvalitete.

 

 

Trebate pomoć pri odabiru skenera?

Kontaktirajte naš tim